facebook dataset

Wat is het verschil tussen Lenormand en Tarot?

Ik krijg dikwijls de vraag wat het verschil is tussen Lenormand en Tarot. Omdat dit geen vraag is waarop ik snel een antwoord kan geven, heb ik er een blog over geschreven. Lenormand- en Tarotkaarten zijn beide populaire hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht en begeleiding in verschillende aspecten van het leven. Hoewel ze beiden worden gebruikt voor divinatie (de kunst van het voorspellen), inzicht en zelfontdekking, hebben ze enkele significante verschillen die hun benaderingen en interpretaties onderscheiden.

Oorsprong en Geschiedenis

Lenormandkaarten

Lenormand-kaarten zijn vernoemd naar de beroemde Franse waarzegster Madame Lenormand uit de 18e eeuw. Haar kaarten zijn gebaseerd op de Tarot. Alle kaarten zijn trouwens ontstaan uit de Tarot, ook de gewone speelkaarten zoals we die vandaag kennen. Madame Lenormand werd vooral beroemd nadat zij werd voorgesteld aan Joséphine de Beauharnais, die op dat moment gehuwd was met een jonge officier Napoleon Bonaparte. Wanneer Madame Lenormand voorspelde dat Napoleon Bonaparte de troon zou bestijgen en deze voorspelling uitkwam, is de naam van Mlle Lenormand gemaakt.

Tarotkaarten hebben een oudere oorsprong en hun geschiedenis gaat terug tot de Renaissance (einde 14e – begin 15e eeuw). Tarotkaarten werden oorspronkelijk ontworpen als een geschenk voor een voornaam bruidspaar, bij het publiek was het bekend als een gokspel of gezelschapsspel. De Tarot van Waite was het eerst gepubliceerde spel in 1910. Waite was een groot kenner van de klassieke esotorische literatuur en voelde zich geroepen om de Tarot te zuiveren van een aantal elementen die er in de loop van de eeuwen ten onrechte waren ingeslopen. Vandaar dat ik altijd werk met de Rider Waite Tarotkaarten.

Tarotkaarten

Aantal Kaarten en Symboliek

3 Schip
uit de Lenormand

Lenormand-kaarten bestaan uit 36 kaarten met makkelijke afbeeldingen die betrekking hebben op dagelijkse situaties: mensen, dieren, objecten en de natuur. De meeste kaarten hebben verschillende betekenissen. Het Schip kan bijvoorbeeld duiden op inkomsten, maar symboliseert ook verandering of een reis. De kaarten zijn directer en praktischer in hun symboliek, waardoor ze zich lenen voor concrete antwoorden en advies.

12 Gehangene
uit de Tarot

Tarotkaarten daarentegen omvatten 78 kaarten met een diepgaande en complexe symboliek en numerologie. De kaarten zijn zorgvuldig genummerd, dus een basiskennis van de numerologie is vereist. Elke kaart heeft maar één betekenis. De kaarten van de Grote Arcana vertegenwoordigen belangrijke levenslessen op ego- en zielsniveau die we leren uit transformerende levensgebeurtenissen en representeren de verschillende levensfasen vanaf de geboorte tot de dood, terwijl de Kleine Arcana zich richt op alledaagse situaties.

Kaart nummer 12 De gehangene uit de Grote Arcana symboliseert stilstand die nodig is om innerlijk te groeien. Het ego dat gericht is op zelfhandhaving, komt in een uitzichtloze situatie waarvan jij je slachtoffer voelt van de omstandigheden. Deze stilstand verplicht je tot inkeer. Doordat er iets in jezelf verandert en de situatie anders bekijkt, veranderen ook de externe omstandigheden. Elke kaart uit de Tarot heeft een uitgebreide betekenis die ik even heb samengevat in een paar zinnen. En dan heb ik de symboliek nog niet eens besproken!

Leesmethode en Benadering

21 Berg uit de Lenormand

Bij het lezen van Lenormand-kaarten wordt vaak gebruik gemaakt van combinaties van kaarten om tot een betekenis te komen. De nabijheid van de kaarten tot elkaar en hun positie in het legpatroon spelen een grote rol bij de interpretatie. Lenormand-leggingen zijn gericht op specifieke vragen en kunnen gedetailleerde, praktische antwoorden bieden.

In de Lenormand zal je de Berg – kaart 21 – trekken als iets geblokkeerd of vast zit. De Berg staat dus voor een blokkade of obstakel. Geen verdere uitleg zoals in de Tarot. De combinatie met andere kaarten zal je laten zien welke situatie geblokkeerd zit en wat je kan doen om tot een oplossing te komen. Je moet steeds kijken naar de omliggende kaarten om de situatie te doorgronden.

Tarotkaarten worden vaak in complexere legpatronen gelegd, zoals het typische Keltisch Kruis, waarbij elke kaart een specifieke positie en betekenis heeft. Tarot-lezingen zijn meer gericht op diepgaande introspectie en zelfreflectie, psychologische interpretatie en spirituele inzichten.

Toepassing

Lenormand-kaarten lijken toegankelijker vanwege hun eenvoudigere symboliek en directere benadering. Maar de verschillende betekenissen van de kaarten en de mogelijke combinaties maken het interpreteren iets moeilijker. Ze worden vaak gebruikt voor praktische vragen over het dagelijks leven, relaties en besluitvorming. Tarotkaarten vereisen meestal een diepgaander begrip van symboliek en archetypen. Ze kunnen worden ingezet voor diepgaand zelfonderzoek, spirituele groei en het verkennen van complexere levensvragen.

Beide systemen hebben hun eigen waarde

In essentie verschillen Lenormand- en Tarotkaarten in hun oorsprong, symboliek, leesmethoden en toepassingen. Beide systemen hebben hun eigen waarde en kunnen waardevolle inzichten bieden, afhankelijk van de behoeften en interesses van de lezer en de vrager. Of je nu de voorkeur geeft aan de eenvoud van Lenormand of de diepgang van Tarot, beide kaartensets kunnen dienen als gidsen op het pad van zelfontdekking en bewustwording.

Zou je graag leren kaartleggen met Lenormand of Tarot? Raadpleeg dan de masterclass Kaartleggen met Lenormand of mijn leerplatform waar je zowel een online opleiding Lenormand als Tarot vindt.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Your Cart