Een grootmoedige houding maakt je succesvol
Hoe meer je geeft, hoe rijker je wordt. En dat mag je gerust letterlijk nemen. In deze periode van het jaar waarin we bezoek krijgen van de Sint en we samen Kerst en Nieuwjaar vieren, worden mensen grootmoediger. Deze grootmoedige houding betaalt zich emotioneel én financieel terug. Hoe meer je geeft, hoe beter je je voelt; en hoe beter je je voelt, hoe gemakkelijker het wordt om te geven. En geven heeft een sterk positief effect op geluk en een gevoel van zingeving. Dat motiveert mensen om harder te werken en meer geld te verdienen. En zo wordt de basis gelegd van een succesvol leven.
Wat Sinterklaas je kan leren over grootmoedigheid
We verlichten deze donkere en koude dagen letterlijk door kaarsjes te branden en de kerstboom te versieren, maar het is ook belangrijk om een Lichtje te zijn voor anderen. De legendarische grootmoedigheid van Sint Nicolaas heeft hem de naam ‘Sinterklaas’ gegeven. Een van de beroemdste verhalen vertelt hoe hij drie jonge meisjes redt van wie de vader op het punt stond hen de prostitutie in te sturen om de familie uit de armoede te halen. Sinterklaas gooide drie zakken met goudstukken door het raam van de slaapkamer van de meisjes, en daarmee was hun toekomst verzekerd.
Net als Sinterklaas kan jij ook grootmoedig zijn. Geef je bijdrage met vreugde, en sta volkomen los van wat daarmee gebeurt. Sint Nicolaas laat zien hoe gelukkig het je maakt als je aan anderen geeft vanuit een liefdevol hart. Dit gebaar van geven helpt je om je te realiseren hoeveel je hebt en dat leidt tot een gevoel van overvloed. Automatisch trekt dat weer meer voorspoed aan in je leven.
Want opmerkelijk genoeg is er bewijs dat je echt geld kan verdienen door het weg te geven. Geven lijkt mensen rijker te maken. Voor elke euro die je geeft aan goede doelen, stijgt je inkomen met met 3,75 euro. Stel dat ik 1.600,00 euro geef aan liefdadigheid en jij 2.500,00 euro. Hoewel jij 900,00 euro meer hebt weggegeven dan ik, zal je in het volgende jaar 3.375,00 euro meer verdienen dan ik. Dat klinkt uiteraard zeer verrassend, maar het is wetenschappelijk bewezen: mensen die meer geven, zullen meer verdienen.
Geven heeft een positief effect op geluk
Onderzoek toont aan dat geven een sterk positief effect heeft op geluk en een gevoel van zingeving. In een psychologisch onderzoek moesten mensen ‘s ochtends hun geluk beoordelen. Daarna kregen ze een envelop met geld die ze die dag moesten uitgeven en moesten ze hun geluk opnieuw beoordelen. Zouden ze gelukkiger zijn als ze het geld aan anderen uitgaven en niet aan zichzelf? Je zou denken dat ze gelukkier zouden zijn als ze het geld aan zichzelf uitgaven, maar het tegenovergestelde is waar. Als je het geld aan jezelf uitgeeft, verandert je geluk niet. Maar als je het geld aan anderen uitgeeft, zal je je significant gelukkiger voelen.
Dit is het wezen van altruïstisch geven: je mag kiezen wie je helpt en jij profiteert ervan omdat het je een goed gevoel geeft. Economen noemen dit de ‘warme gloed van het geven’ en psychologen noemen het de ‘helpersroes’. Bewijs uit de neurowetenschappen laat zien dat geven bepaalde centra in onze hersenen activeert die signalen van genot en vervulling versturen als we iets voor anderen doen. Deze voordelen zijn niet beperkt tot het geven van geld. Ze manifesteren zich ook als je tijd geeft. Het verrichten van vrijwilligerswerk leidt na een jaar tot een toename van geluk, levensvervulling en zelfrespect, en een afname van depressiviteit. Het lijkt alsof geven ons leven betekenis verleent, ons afleidt van onze eigen problemen en ons helpt ons gewaardeerd te voelen door anderen.
Gelukkige mensen verdienen meer geld
Er zijn tal van bewijzen die aantonen dat het geluksgevoel dat voortkomt uit geven mensen kan motiveren harder, langer, slimmer en effectiever te werken. Geluk kan ertoe leiden dat mensen intense inspanningen en lange uren als minder onplezierig ervaren, dat ze meer uitdagende doelen stellen en sneller, flexibeler en breder over problemen nadenken. In het algemeen verdienen gelukkigere mensen meer geld, krijgen ze hogere prestatiewaarderingen, nemen ze betere besluiten, komen ze bij onderhandelen tot aantrekkelijkere overeenkomsten en dragen ze meer bij aan hun organisatie.
Geven wordt dus beschouwd als een bron van positieve energie. De stimulerende effecten helpen verklaren waarom altruïsme zo belangrijk is. Door te geven bouw je reserves van geluk, zingeving, financiële en emotionele rijkdom op. Wat zou jij kunnen geven – tijd, geld, hulp of materiële zaken – en aan welke persoon, organisatie of goed doel zou je dit geven?
Want het is door te geven dat we ontvangen.
Franciscus van Assisi
Tekst: Nathalie De Houwer (geïnspireerd door het boek ‘Geven en nemen’ van Adam Grant)
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Orakelkaart Grootmoedigheid uit de ‘Engelen en Heiligen’-orakelkaarten